Ont i hälen, barn – Stockholm

Tillbaka till Mikael Boije af Gennäs – Fysioterapeut, Stockholm

Här bokar du tid hos Mikael Boije af Gennäs – Fysioterapeut, Stockholm

Ring (visa nummer) Ring oss på 010-178 78 90 Skicka meddelande Webtidbok

Ont i hälen, barn – Stockholm

Ont i hälen hos barn i Stockholm

Hälsmärta hos barn är mycket vanligt, särskilt i åldern 9-15 år. Smärtan kommer från överbelastning i tillväxtzonen i hälbenet. Denna överbelastningsskada kallas för Severs skada och drabbar ofta aktiva inom fotboll, innebandy, handboll och gymnastik. Hälbenet hos barn som växer är uppdelat i två delar och däremellan finns en tillväxtzon. Tillväxtzonen är framför allt känslig för stötar från stumma och hårda underlag. Det är vanligt att smärta kommer och går under en längre tid men är mer påtaglig i samband med uppstart av idrottssäsongen eller då barnen är i en ökad tillväxttakt.

Behandling i Stockholm

Jag har gedigen erfarenhet av att diagnostisera och behandla smärttillstånd i hälen och tar emot patienter i hela Stockholm med omnejd. Jag vet hur smärtsamt och i många fall funktionsnedsättande det är att ta sig fram med hälsmärta och är glad att kunna erbjuda ett helhetsomhändertagande för dessa, både barn och vuxna. Min målsättning är att du skall förstå din skada samt fortast möjligt blir smärtreducerad, belasetningtålig och frisk igen. Jag ställer diagnos, kollar funktion och söker eventuellt bakomliggande/bidragande orsaker till skadan, informerar om sjukdomstillståndet, instruerar lämplig egenvård och erbjuder ett brett och väldigt verksamt omhändertagande. Undersökning och behandling kan innefatta; ultraljud (ultraljudsundersökning), stötvågsbehandling, laser, tejpning, tillverkning av ortopediska skoinlägg eller hälkoppar (hälkoppsinlägget), vilket är det inlägg som ger bäst avlastning av en smärtande häl.

Hälkopp ger god avlastning vid hälsmärta

Severs skada är ingen farlig skada men kan för många vara mycket smärtsamt och minska glädjen i idrottsutövandet eller rent av tvinga barnet att sluta med idrotten på grund av smärta. Styva hälkoppar (så kallade hälkoppsinlägg) har bevisad effekt för avlastning och smärtlindring i studier.  En svensk forskagrup som har studerat Severs skada rekommenderar att barn med hälsmärta skall försöka hitta inlägg som gör att de kan fortsätta sporta och inte behöver vila från träning under de viktiga utvecklingsåren före puberteten.  Hälkoppsinlägget är djupt skålat för att ge så bra stöd som möjligt för häl och hälkudden som skyddar tillväxtzonen. Hälkoppsinlägg leder till att hälkudden blir tjockare, smärtan minskar och att skadan läker ut snabbare. Ofta kan barnen sporta vidare så mycket de vill när de använder hälkoppsinlägg i sina sportskor.

Välkomna att boka tid för bedömning och behandling för dig med hälsmärta i Stockholm.