Severs skada – ont i hälen hos barn

Tillbaka till Fysioterapiteamet i Stockholm

Här bokar du tid hos Fysioterapiteamet i Stockholm

Ring (visa nummer) Ring oss på 08-698 09 42 Skicka meddelande

Kontakta oss genom att skicka ett meddelande härifrån. Om ni inte fått en tid av oss inom två veckor så vänligen återkom.

Severs skada – ont i hälen hos barn

Severs skada – ont i hälen hos barn

Severs skada, även kallad Sever-Haglunds skada, är ett överbelastningstillstånd i tillväxtzonen baktill i barns hälben. Barns hälben är uppdelad i två delar med en tillväxtzon emellan. Denna tillväxtzon är känslig för stress i form av de kompressionskrafter som kommer från underlaget upp mot hälbenet vid löpning, ruscher och hopp på relativt stumma underlag och i skor med stum sula. Även hälsenan, vilken fäster baktill på hälbenet, påverkar denna tillväxtzon. Skadan är mycket vanlig och ger symtom i form av smärta i bakre delen av hälen under eller efter aktivitet. Bästa behandlingen är ett gjutet hälkoppsinlägg men andra åtgärder och hjälpmedel kan provas först.

Vi ställer diagnos och tillverkar vid behov hälkoppsinlägget vid ditt nybesök (första besöket) så att du får med dem hem direkt.

Symtom vid Severs skada

Smärta i bakre delen av hälbenet. Vanligtvis på hälbenets sidor.
Smärtan provoceras av hälisättning och/eller vid hällyftet
Vanligtvis värre att gå barfota eller springa i skor med platt sula och bättre att gå/springa i väldämpade skor
Det gör ont att klämma på hälbenets bakre del
Besvären går över eller minskar av vila från aktivitet

Behandling och åtgärd vid Severs skada

Målsättningen är att barnen skall finna sätt att fortsätta sporta och röra sig så mycket de önskar under utläkningen utan att behöva ta vilodagar eller viloveckor. Hälkoppsinlägg ger bäst avlastning och resultat men andra åtgärder kan provas först. Vi ställer diagnos och tillverkar hälkoppsinlägget vid första besöket så att du får med dem hem direkt.

  • Gjutet hälkoppsinlägg ger ett maximalt stöd för hälbenet och har i flera vetenskapliga studier visat på mycket goda resultat och snabbare utläkning
  • Ortopediska skoinlägg med djup hälkopp så att stödet från sidorna av inlägget blir bra i hälens del.
  • Använd så väldämpade skor som möjligt och sådana som omsluter hälen så tight som möjligt
  • Använd en korkkil eller gelé-kil under hälen i skon

Egenvård vid Severs skada

Skadan sitter i hälbenet och kan inte tränas bort med tåhävningar eller stretching. Avlastning enligt ovanstående behandlingsalternativ är det primära och vila från de mest explosiva och provocerande momenten på träningen det sekundära.

Sträva efter att finna en behandling eller åtgärd som gör att barnet kan sporta på för fullt. Om behandlingsförslagen inte hjälper fullt ut så minskak på de mest provocerande momenten i träningen. Om detta inte heller hjälper så vila 1-2 veckor från hopp och löpning.

Prognos

Prognosen är god och skadan läker alltid ut. När barnen vuxit färdigt sluts tillväxtzonen och smärtan kommer inte tillbaks. Innan tillväxtzonen är sluten kan skadan återkomma, men det är mindre vanligt.