Ultraljudsundersökning i Östersund

Tillbaka till Läkarhuset i Östersund

Här bokar du tid hos Läkarhuset i Östersund

Ring (visa nummer) Ring oss på 063-51 61 00 Skicka meddelande Webtidbok

Ultraljudsundersökning i Östersund

Ultraljudsundersökning hos Läkarhuset i Östersund

Ultraljudsundersökning även kallad ultraljudsscanning, är en typ av bilddiagnostik där mjukdelar kan betraktas med god bildkvalitet både under rörelse och i vila. Ultraljudsbilder är tagna i realtid och kan därmed omedelbart visa strukturen och flödet av kroppens muskler och senor, liksom hur blod flödar genom blodkärlen. Ultraljudsundersökningar är en medicinsk undersökning utan ingrepp som hjälper läkaren, sjukgymnasten mfl att göra bedömningar och behandla muskuloskeletala besvär utifrån en mer korrekt diagnos.

Vilka är fördelarna med ultraljud och ultraljudsscanning i jämförelse med andra undersökningsmetoder?

Ultraljudsundersökning är icke-invasiv (inga nålar eller injektioner som passerar hudbarriären) och är vanligtvis smärtfri. Ultraljud är allmänt tillgänglig att använda och billigare än andra avbildningsmetoder. Ultraljudsundersökning använder inte joniserande strålning, vilket slätröntgen innebär. Ultraljudsundersökning ger en tydlig bild av mjuka vävnader. Traditionell slätröntgen kan endast ge en tydlig bild av hårda vävnader, det vill säga ben. Ultraljud ger möjlighet till att scanna patienten vid dynamiska tester och rörelser. Att jämföras med magnetröntgen då patienten måste ligga alldeles stilla under ett flertal minuter. Till skillnad från det starka magnetfältet vid magnetröntgen påverkar inte ultraljudet t ex pacemaker, ferromagnetiska implantat eller andra fragment i kroppen. Ultraljud är också ett utmärkt alternativ till magnetröntgen vilket en klaustrofobisk patient kan uppleva som besvärlig.

Risker  med ultraljud

Det finns inga kända skadliga effekter på människor vid muskoloskeletal ultraljudsscanning

Boka tid för ultraljudsundersökning hos doktor Peder Blomqvist genom att klicka på webtidboksknappen eller någon av kontakt-knapparna här ovanför.