Hälsporre behandling i Stockholm – Kista

Tillbaka till Ortomed Stockholm – Kista

Här bokar du tid hos Ortomed Stockholm – Kista

Ring (visa nummer) Ring oss på 010-178 78 90 Skicka meddelande Webtidbok

Hälsporre behandling i Stockholm – Kista

Hälsporre behandling i Stockholm, Kista

Har du hälsporre eller ont i hälen och bor i Stockholm, Kista, Solna, Sollentuna, Danderyd, Jakobsberg med omnejd? Vi har mycket lång och god erfarenhet av bedömning och behandling av hälsporre samt andra häl- och fotrelaterade smärttillstånd och har med åren utarbetat mycket bra omhändertagande för dessa skador. Våra patienter reser långväga (från Norge, skåne och mellersta Sverige) för att få vår hjälp.

Hälsporre – olika behandlingar

Vi erbjuder en rad olika behandlingar och åtgärder vid hälsporre. Vanligtvis tillverkar vi ett hälkoppsinlägg (fotortos) med djup och styv hälkopp samt behandlar med stötvågsbehandling 3-5 gånger. Detta till tillägg till individuellt riktade övningar för foten och hålfoten brukar vända smärttillståndet och leda till snabbare utläkning. Många uppskattar också den direkta smärtfrihet eller smärtminskning som följer av att gå i någon av de Joyaskor vi provar ut. Joyaskorna är en extremt dämpad sko och för patienter med ömma hälar brukar det innebära ökad chans till normal gång och belastningsbild, vilket är viktigt under utläkningen av hälsporre och för att minska risken att drabbas av andra överbelastningar på grund av felaktigt gångmönster.

Hälkoppsinlägg som behandling vid hälsporre

Hälkoppsinlägget (tidigare kallad fotortosen) ser egentligen inte klokt ut vid första ögonkastet. Det ser hårt och otrevligt ut att ha i skon, men det är tvärtom. Hälkoppsinklägget gjuts rakt på foten och följer därmed fotens kurvatur perfekt. Materialet är lätt sviktande och ger en stabil och skön omfamning och stöd av hälkudde och hälben. Att stå i ett gjutet hälkoppsinklägg brukar resultera i direkt minskad smärta under hälen. Det gör mindre ont av hälsporren och en mer normal belastning och gång kan erhållas.

Ortopediska skoinlägg vid hälsporre

Skoinlägg är en standardåtgärd i sjukvården vid hälsporre (plantar fasciit). Ibland lämpar sig ett ortopediskt skoinlägg bättre än ett hälkoppsinlägg och då föreslår och tillverkar vi detta istället. Ibland kan det finnas fler faktorer och vävnader att ta hänsyn till och för att slutresultatet skall bli så bra som möjligt lämpar sig därför ett skoinlägg ibland bättre. Skoinläggen ger också en bra avlastning av hålfoten är lätt sviktande och ger en skön omfamning och stöd av hälkudde och hälben. Ofta resulterar avlastningen i direkt minskad smärta under hälen och en mer normal belastning och gång kan erhållas.

Stötvågsbehandling vid hälsporre

Stötvågsbehandling vid hälsporre har god smärtminskande effekt och kan fungera som enskild behandling vid hälsporre. Vi brukar dock kombinera behandlingen med hälkoppsinlägg för att även maximera avlastningen av vävnaden. Vår erfarenhet är att en 40-80% förbättring följer av 3-4 stötvågsbehandlingar och användning av hälkoppsinlägg. Därefter brukar fortsatt smärtminskning och utläkning följa.

Tejpning som behandling av hälsporre

Vi brukar rekommendera gjutna fotortoser före tejpning vid hälsporre då syftet är detsamma men man slipper de negativa konsekvenserna av tejpning som försämrad hygien och eventuell känslighet mot klistret i tejpen. Om fotortosen inte väljs så kan vi tejpa häl och hålfot. Vi tejpar enligt Malmö-modellen där ett ordentligt stöd för häl och hålfot erhålls. Tejpen skall sedan sitta på dygnet runt i 5-6 dagar. Därefter skall huden återhämta sig utan tejp ett dygn och fot och hud tvättas. Därefter ny tejpning. Totalt brukar 5 veckors tejpning ha god effekt på besvär av hälsporre.

Specialdämpade skor

Vi rekommenderar och provar ut Joyaskor för patienter med hälbesvär, som hälsporre och fettkuddeatrofi. Joyaskon har en extremt mjuk häl samt rundad sula vilket leder till markant mindre besvär vid stående och gående i dessa skor.

Behandling med kortisoninjektion vid hälsporre

I sällsynta fall räcker inte ovanstående åtgärder och då kan vi hänvisa vidare till läkare för injektionsbehandling. Besvärliga hälsporrar brukar bli hjälpta av 1-2 behandlingar med kortisoninjektion. Efter kortisoninjektionsbehandling bör man vila från stående och gående annat än att ta sig till och från bil etc för att undvika bristning eller ruptur av plantarfascian. Vid behov av kortisoninjektion hänvisar vi till läkare som ger denna behandling.

Vi på Ortomed Stockholm – Kista är specialiserade på klinisk diagnostik och behandling och hjälper gärna dig med hälsporre och annan hälsmärta så att du fortast möjligt kan komma igång med önskad aktivitet igen.

Hälsporre i Solna, Sollentuna, Danderyd, Jakobsberg, Tensta, Rinkeby och Täby

Om du har hälsporre och bor i närheten av Kista, d.v.s. i Solna, Sollentuna, Danderyd, Jakobsberg, Tensta, Rinkeby och Täby är ni välkomna till vår mottagning på Friskis & Svettis i Kista. Vi har ett brett omhändertagande som ofta ger en snabb förbättring och som brukar vara värt ett besök.

Välkommen!