Löpanalys i Göteborg

Tillbaka till Rickard Järrebring – fysioterapeut, Göteborg

Här bokar du tid hos Rickard Järrebring – fysioterapeut, Göteborg

Ring (visa nummer) Ring oss på 010-178 78 90 Skicka meddelande Webtidbok

Ring, skicka meddelande eller välj i webtidboken.

Löpanalys i Göteborg

Löpanalys i Göteborg – Rickard Järrebring

Löpanalys lämpar sig för dig som lider av olika löprelaterade skador och för dig som önskar försöka springa mer effektivt för att exempelvis öka hastigheten och/eller uthålligheten. Det finns vetenskapligt stöd för att en ändring från hälisättning till framfot eller mellanfotsisättning och ökad stegfrekvens eller en förändring av core mekaniken kan ge minskade besvär vid knä och underbenssmärtor. Dessa förändringar kan vi åstadkomma med visuell och verbal feedback.

När du besöker mig gör vi först en kartläggning av din träning, mål och smärtproblematik. Därefter gör jag en grundlig undersökning av den eventuella skadan. Jag tycker att det är viktigt att fastställa din diagnos (om du har ett besvär i grunden) för att så tidigt som möjligt starta med rätt åtgärder. Jag gör en  generell screening av hela kroppen med ett biomekaniskt och funktionellt tänk för att fastställa eventuella styrkor / svagheter. Löpanalysen sker på löpband vanligtvis med en uppvärmning på ca 5 min (längre om dina problem kräver det). Jag lyssnar, tittar och filmar från flera olika vinklar och gör sedan en analys av materialet. Vi går igenom fynden i analysen och diskuterar möjliga åtgärder.

Löpteknik. Jag coachar dig sedan när du löper på bandet. Vi testar oss fram tills vi hittar några justeringar som ger minskade besvär eller förbättrad löpekonomi. Vi går även igenom ett individuellt anpassat batteri med övningar för att komplettera löpstilsförändringarna. Tillsammans går vi igenom en plan för belastningshantering som hjälper dig att hitta rätt balans i träningen.

Med löpare arbetar jag  med något som kallas RISK.

  • Reduce: Minska den totala belastningen.
  • Improve: Förbättra kapaciteten att tåla belastning.
  • Shift: Flytta belastningen från smärtsam/skadad vävnad.
  • Keep: Fortsätt anpassa med er kapacitet och mål i fokus.

Jag arbetar uifrån egen erfarenhet från elitlöpning samt från aktuell forskning och teorier från ledande forskare och elittränare inom löpanalys och löptekniksträning som Dr Richard Willy och Dr Christian Barton samt fot- och underbensspecialisterna Enda King, James Moore.

Löpanalys nybesök: 890 kr

Vid besöket undersöker vi vävnad och funktion och filmar din löpning. Vi söker efter den vävnad och skada som framkallar smärtan. Vi söker även efter bakomliggande orsaker till att vävnadsskadan uppstått genom att vi tittar på rörelseomfång i leder, stramhet och svaghet i muskulatur samt rörelsemönster vid olika aktiviteter. Därefter analyserar vi din löpteknik.

Vi filmar dig när du löper på ett löpband och spelar sedan upp filmen i slow-motion för att kunna analysera så noggrant som möjligt. Vid löpanalysen tittar vi bland annat på fot-, knä- och höftposition, stegfrekvens och steglängd. Under löpanalysen coachar vi dig i hur löpsteget kan läggas om för att till exempel minska krafterna som verkar på leder och senor.

Därefter lägger vi samman fynden från undersökning och film och konstruerar en plan för rehabilitering, vilken brukar innehålla egenvård med specifika övningar att utföra, eventuell behandling samt löptekniksförändring. Vi sätter huvudmål och delmål och följer upp med återbesök till dess vi nått önskat resultat.

Löpanalys återbesök: 650 kr

Vid ett Löpanalys återbesök följer vi upp den första löpanalysen och utvärderar den plan som har lagts upp. Ytterligare finns möjlighet att få hjälp med omträning av löpsteg vid dessa tillfällen. Vi ger dig aktiv coaching samt specifika hemövningar för att uppnå bästa resultat av din träning.