Ont i axeln – impingement

Tillbaka till Ortomed Göteborg

Här bokar du tid hos Ortomed Göteborg

Ring (visa nummer) Ring oss på 010-178 78 90 Skicka meddelande Webtidbok

Ring, skicka meddelande eller välj i webtidboken.

Ont i axeln – impingement

Ont i axeln – impingement

Ont i axeln (smärta och värk) beror oftast på impingement, det vill säga att någon överbelastad vävnad i axelleden kläms och ger smärta. Ont i axeln kan även bero på skada i nackkotpelaren där smärtan strålar ut i axeln. En inte ovanlig sjukdom som ger stark smärta i axeln är frusen axel (frozen shoulder) samt akut bursit. Den allra vanligaste orsaken till smärta i axeln är dock impingement. Impingement uppstår då någon av vävnaderna supraspinatus, infraspinatus, subskapularis, långa biceps senan eller bursa subakromialis (slemsäcken) blivit överbelastad och känslig och kläms då vävnaden under armrörelsen skall passera i axelledens trånga utrymme.

Våra sjukgymnaster på Ortomed Göteborg är specialiserade på att ta reda på orsaken till smärta som placerat sig i axelregionen. Vår kliniska undersökning är strukturerad och beprövad och leder oss till en rimlig bedömning/diagnos och utifrån den informerar vi om sjukdomstillståndet och rekommenderad egenvård och behandling så att patienten fortast möjligt blir frisk och återställd. Då ytterligare utredning behövs hänvisar vi vidare för detta.

Behandling vid impingement

Om skadan bedöms ligga i en senvävnad går vi igenom egenvård och hemträningsprogram inklusive excentrisk träning för denna muskel/sena samt erbjuder stötvågsbehandling för att stimulera till snabbare läkning.

Om skadan bedöms bero på bursit (slemsäcksinflammation) instruerar vi hemträningsprogram samt hänvisar vidare till de läkare vi samarbetar med som är specialiserade på injektionsbehandling då kortisoninjektion är en verksam behandlingsmetod vid detta tillstånd.

Behandling vid impingement kan bestå i:

  • Hemträning
  • Akupunktur
  • Stötvågsbehandling
  • Friktionsmassage