Severs skada – ont i hälen hos barn i Göteborg

Tillbaka till Ortomed Göteborg

Här bokar du tid hos Ortomed Göteborg

Ring (visa nummer) Ring oss på 010-178 78 90 Skicka meddelande Webtidbok

Ring, skicka meddelande eller välj i webtidboken.

Severs skada – ont i hälen hos barn i Göteborg

Severs skada (ont i hälen hos barn) – hjälp i Göteborg

När barn drabbas av hälont beror det nästan alltid på överbelastning i hälbenet – så kallad Severs skada. Många idrottsaktiva barn i 9-15 års ålder drabbas av denna överbelastning i hälbenet och lider mycket av den smärta och inaktivitet som då brukar följa. Det finns idag mycket god hjälp vid skadan i form av ett individuellt gjutet hälkoppsinlägg (hälkopp eller fotortos), ett slags ortopediskt skoinlägg, som direkt tar bort eller minskar hälsmärtan. Vi har arbetat med diagnostik av fot- och hälbesvär samt tillverkning av detta speciella hälkoppspinlägg i flera år och håller även kurser för andra sjukgymnaster (fyiosterapeuter) i bedömning av skadan och tillverkning av specialinlägget. Vi tycker det är väldigt roligt att få hjälpa barn till återgång till önskad aktivitetsnivå och idrottande.

Severs skada och hälkoppsinlägg

Eftersom Severs skada beror på överbelastning inne i hälbenet hjälper det inte att stretcha eller träna någon vävnad. Skadan och smärtan i hälen beror den belastning som hälbenet utsätts för. Vid varje fotisättning och ffa då hälen belastas utsätts hälbenet för kompressionsbelastning från underlaget. Vid frånskjutet av stegen belastar även hälsenan bakre delen av hälbenet vilket ytterligare stressar tillväxtzonen i hälbenet. Barn som håller på med så kallade ”stötiga idrotter” som fotboll, handboll, innebandy och gymnastik är mer drabbade än andra. Man anser att dåligt dämpade skor och relativt hårda underlag bidrar till överbelastningen. Tyvärr är det svårt att hitta bra innejumpaskor som både klarar snabba riktningsförändringar och samtidigt är väldämpade. Väldämpade skor kan lätt bli ostabila vid snabba vändningar och då finns istället risk för fotledsstukning och sämre kontroll.

Hälkoppsinlägg som gjuts individuellt på foten löser dock problemet. De ger en direkt tjockare hälkudde, mindre kompressionsbelastning från underlaget och snabbare utläkning vid Severs skada. Vid ett besök hos oss undersöker vi dig först och ställer diagnos. Visar det sig vara Severs skada så tillverkar vi hälkoppsinlägget direkt så att du får med dig dem hem och kan sporta på direkt. Oftast kan barnen med hälkoppsinlägg omgående träna och sporta så mycket de vill och med utläkning av skadan inom ett par veckor. För en del kommer besvären åter efter något år då hälbenet är fortsatt känsligt fram till dess barnen vuxit klart och tillväxtzonen försvinner.

Vill du boka tid till oss så kan du göra det genom att välja tid för hälkoppsinlägg direkt här ovanför i vår kalenderbokning.

Varmt välkommen!