Tennisarmbåge (lateral epikondylit)

Tillbaka till Ortomed Göteborg

Här bokar du tid hos Ortomed Göteborg

Ring (visa nummer) Ring oss på 010-178 78 90 Skicka meddelande Webtidbok

Ring, skicka meddelande eller välj i webtidboken.

Tennisarmbåge (lateral epikondylit)

Tennisarmbåge (lateral epikondylit)

Tennisarmbåge eller lateral epikondylit kallas det sjukdomstillstånd som ger smärta på utsidan av armbågen då underarmens muskler eller muskelfästen som fäster på armbågsledens utsida blivit överbelastade. Det är en vanlig skada och den kan leda till mycket lidande då det brukar göra ordentligt ont att använda handen normalt. Varje muskel i kroppen har en sena varje ände av sig och dessa senor fäster in mot ben på var sida om en led. Vid tennisarmbåge är det vanligast att senan från muskeln ”extensor carpi radialis brevis” blivit överbelastad. Den senan fäster in mot armbågens yttersta utskott varför smärtan brukar vara som störst i det området samt att den delen är väldigt känslig mot beröring eller islag. Prognosen för detta sjukdomstillstånd är gott då skadan brukar läka ut av sig själv. Utläkningen kan dock gå fortare om rätt belastningsbeteende eller behandling sätts in. Vid långvariga besvär är behandling nödvändigt.

Symtom vid tennisarmbåge

De vanligaste symtomen vid tennisarmbåge är:

  • Smärta lokaliserad till utsidan av armbågen
  • Smärta vid lyft av mjölkpaket, stekpanna etc.
  • Smärta vid olika handgrepp
  • Smärta och stelhet vid uträtning av armbågen – framför allt på morgonen
  • Smärta vid beröring eller tryck mot armbågens utsida

Egenvård vid tennisarmbåge

Vi informerar alltid om skadan och vilken egenvård som är viktig vid tennisarmbåge. Egenvården består i ändrat belastningsbeteende samt hemträningsprogram med excentrisk träning och töjning.

Behandling vid tennisarmbåge

Vi behandlar tennisarmbåge med följande metoder:

  • Stötvågsbehandling
  • Friktionsmassage och manipulation
  • Akupunktur

Stötvågsbehandling vid tennisarmbåge

Vi har använt stötvågsbehandling mot tennisarmbåge sedan 2008 och har både goda och dåliga erfarenheter av behandlingsmetoden vid just denna skada. Vissa tennisarmbågar svarar  väldigt bra på behandlingen och blir friska efter 3-5 behandlingar och vissa svarar inte alls. Tyvärr är det omöjligt att sia om varför och för vem metoden fungerar. Vi bedömer att i ca 50 % av fallen fungerar stötvågsbehandling och då det inte fungerar behandlar vi istället med friktionsmassage och manipulation eller akupunkturbehandling/dry needling. Svåra fall hänvisar vi vidare för kortisoninjektionsbehandling eller bedömning för operation.