Hälkoppsinlägg (hälkopp) i Stockholm

Tillbaka till Anders Mårdh, sjukgymnast, Stockholm

Här bokar du tid hos Anders Mårdh, sjukgymnast, Stockholm

Ring (visa nummer) Ring oss på 08 698 09 42 Skicka meddelande

Vänligen ring för bokning av besökstid. Klicka på den blå "Ring (visa nummer)"-knappen ovanför.

Hälkoppsinlägg (hälkopp) i Stockholm

Hälkoppsinlägg (hälkopp) i Stockholm

Hälkoppsinlägg är ett specialinlägg som i studier och i praktiken visar sig ge mycket bra stöd för hälen. Hälkoppen med styva höga kanter avlastar hälkudden, hälbenet och plantar fascian så att skador i dessa vävnader kan läka ut. De vanligaste skadorna i hälen är hälsporre (plantar fasciit), Severs skada och hälkuddesyndrom och vid dessa besvär rekommenderar jag individuellt gjutna hälkoppsinlägg för snabbare utläkning. Vid hälsporre (plantar fasciit) kombinerar jag avlastningsbehandlingen med stötvågsbehandling för att ytterligare stimulera läkningsprocessen.

Tillverkning av hälkoppsinlägg

Vid nybesöket undersöker jag din skada och ställer diagnos. Om det visar sig vara hälsporre (plantar fasciit), hälkuddesyndrom eller Severs skada tillverkar jag hälkoppsinlägget så att du får med dig det direkt. Om undersökningen och diagnostiken är mer omfattande räcker inte alltid tiden till och då tillverkas hälkoppsinläggen vid nästa besök.

Vid tillverkningen ligger du barfota på britsen och hälkopparna formas direkt på dina fötter. Detta ger perfekt passform och de relativt styva inläggen upplevs därför sköna och relativt mjuka.

Hälkoppsinlägg vid hälsporre och hälkuddesyndrom

Vid hälsporre är det plantarfascians fäste under hälen som blivit överbelastat. På ultraljud kan man se att själva fascia-fästet är svullet. Fästet sitter rakt under hälen och det är därför inte konstigt att varje steg där hälen belastas gör ont. Vid varje steg uppstår förutom kompressionsbelastningen från underlaget en sträckbelastning av fästet, vilket även det provocerar den irriterade vävnaden. Den djupa styva hälkoppen stöder hälkudden optimalt vilket gör hälkudden tjockare och detta ger ett direkt förbättrat skydd mot belastningen från underlaget vid hälisättningen.

Hälkoppsinlägg vid Severs skada

Vid Severs skada är det tillväxtzonen i barnets hälben som blivit överbelastat. Under åren som barn växer och särskilt i tillväxtspurter är hälbenet extra känsligt för stötar. Barn som idrottar med fotboll, handboll, gymnastik, innebandy etc löper ökad risk att drabbas av smärta i hälen på grund av Severs skada. Flera studier har visat att hälkoppsinlägget direkt leder till tjockare hälkudde,  mindre smärta och snabbare utläkning. Med gjutna hälkoppsinlägg kan barnen vanligtvis omgående fortsätta sporta så mycket de vill utan att behöva vila. Vila från idrottsaktivitet på grund av hälsmärta är något som i det längsta bör undvikas. Försök istället finna hjälpmedel så att skadan läker ut snabbt och som innebär att barnen kan röra sig och utvecklas kontinuerligt under tiden.

För att boka tid för undersökning och tillverkning av hälkoppsinlägg klicka på ”Visa telefonnummer” eller ””Skicka meddelande” är ovanför.

Varmt välkommen!