fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Sjukgymnast, Ledskydd och ortoser, Fysisk arbetsmiljöbedömning, Frusen axel (frusen skuldra) & McKenzie/MDT (A-B) – Skadekompassen

Din sökning på Sjukgymnast, Ledskydd och ortoser, Fysisk arbetsmiljöbedömning, Frusen axel (frusen skuldra) & McKenzie/MDT (A-B) resulterade i 0 vårdgivare

Ledskydd och ortoser

Skydd och ortoser för leder - ledskydd, används för att stödja, minska smärta och motverka svullnad i en led. Vanliga ledskydd är; armbågsskydd, handledsskydd, tumbasortos (tumledsskydd), ryggstöd, nackstöd, hållningsväst, knäskydd, fotledsskydd, hälkopp och skoinlägg. Skydd och stöd för ryggen underlättar en korrekt hållning och minskar risken för utvecklande av smärta och besvär i rygg, nacke och skuldra. Ett bra ledskydd eller ortos har en god passform och är tillverkade i hållbart material och som tål att bäras även vid aktivitet. Ledskydd skall vid behov kunna anpassas individuellt och leda till antingen minskad smärta, minskad svullnad, ökad stabilitet, förbättrad hållning eller önskad avlastning. Ett ledskydd kan vara en god hjälp i målsättningen att undvika besvär eller för att nå friskhet och belastningstålighet snabbare vid skada eller nedsatt funktion.

Fysisk arbetsmiljöbedömning

Fysisk arbetsmiljöbedömning innebär analys av arbetslokalens utformning och inredning, bullerdämpning, belysning, ventilation och hjälpmedel i arbetet. Den fysiska arbetsmiljön kan se väldigt olika ut för olika verksamheter. Idag innehåller de flesta arbeten en del kontorsarbete vid dataarbetsplats men alla olika typer av fysisk belastning ingår i arbetsmiljöarbetet. Översyn, genomförande och uppföljning av den fysiska arbetsmiljön ingår i det systematiska arbetsmiljöarbetet som åligger alla arbetsgivare att följa. Riskbedömning, förändringsarbete och utbildning av den fysiska arbetsmiljön kan göras av företagshälsovård, ergonom och arbetsmiljöingenjör, vilka kan arbeta inom det egna företaget eller anlitas för särskilda uppdrag.

Sjukgymnast

En sjukgymnast (fysioterapeut) är sjukvårdens förstainstans och specialistinstans vid skador och sjukdomstillstånd i rörelseapparaten och instans för bedömning, behandling och rehabilitering av neurologiska, reumatologiska och psykosomatiska tillstånd. Det krävs ingen remiss till sjukgymnast och man kan själv välja vilken sjukgymnast man önskar kontakta och boka tid till. Vid misstanke om fraktur eller allvarlig sjukdom bör istället vårdcentral eller akutmottagning först sökas. Sjukgymnastik (eller fysioterapi) är det tredje största vårdområdet efter sjuksköterskor och läkare. Det är en profession som är specialiserad på att efter skada och sjukdom kliniskt bedöma och diagnostisera tillstånd samt att återfå människor i funktionell rörlighet samt aktivitetsförmåga genom rörelse, behandling och hjälp till egenvård. Första januari 2014 byttes namnet på yrkesgruppen från sjukgymnast och sjukgymnastik till fysioterapeut och fysioterapi.

McKenzie/MDT (A-B)

McKenzie A + B är de två första nivåerna i MDT-utbildningen och innebär specialkunskap i diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd i nacke och rygg. En vårdgivare med A + B nivå i McKenzie har god kunskap gällande diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd i nacke och rygg. MDT är en internationellt erkänd metod för diagnostisera och behandla besvär i nacke, rygg och leder och undersökningen innefattar en unik, logisk och grundlig genomgång av problem i nacke – rygg, leder och muskler. Med kännedom om hur olika rörelser påverkar smärta och rörlighet kan en MDT-utbildad sjukgymnast/fysioterapeut komma fram till vilken typ av problem patienten har. Genom den strukturerade undersökningen, behandlingen och de förebyggande åtgärderna får patienten verktyg att hjälpa sig själv. Patienten får förståelse för sitt smärttillstånd och får lära sig att själv avhjälpa sitt problem och slippa smärtor. Yttersta målet med MDT är att förebygga att nya besvär uppstår och en av huvudprinciperna är att patienten ska bli oberoende av andras hjälp och behandling. Många patienter kan vittna om att deras livskvalité ökat då de lärt sig hantera sitt smärttillstånd själv.

Frusen axel (frusen skuldra)

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar