fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Artrosskola, Ont i nacken, Hälsporre (plantar fasciit) & Ortopedisk Manuell Terapi (OMT) - steg I – Skadekompassen

Artrosskola, Ont i nacken, Hälsporre (plantar fasciit) & Ortopedisk Manuell Terapi (OMT) - steg I resulterade i 3 vårdgivare

Artrosskola

Artrosskola är utbildning och handledd medicinsk träning för dig som drabbats av artros artros där syftet är att utbilda den som drabbats samt ge direkta verktyg och behandling för att minska smärta och besvär, minska fortsatt utveckling av artros samt de inaktivitetssjukdomar som obehandlad artros kan leda till och för att öka aktivitetsförmåga och livskvalitet. Det finns olika typer av artrosskolor; artrosskola på nätet, artrosskola i grupp och individuellt utformad och handledd utbildning och träning vid artros hos en fysioterapeut.

Ont i nacken

Att ha ont i nacken är mycket vanligt och kan ha olika orsaker. Vanliga nackbesvär är; nackspärr, stel i nacken, spänningsvärk, torticollis, sträckning eller överansträngning, whiplash, nack och skuldermyalgi, diskbråck, diskbråck med utstrålning, nacke och armsmärta, artriter och hjärnhinneinflammation. Symtomen för de olika nackskadorna kan överlag vara ganska lika, men vid en noggrann klinisk undersökning hos välutbildade vårdgivare framträder olika kliniska bilder. Utifrån dessa kan diagnos ringas in och utifrån teorier kring den presenteras lämplig prognos, råd, egenvård och behandlingsalternativ.

Ortopedisk Manuell Terapi (OMT) - steg I

Hälsporre (plantar fasciit)

Hälsporre (plantar fasciit eller plantar fasciepati) kallas den skada som drabbar senstråket under foten. Syftet med detta senstråk är att stödja hålfotens båge och hindra hålfoten att sjunka ihop vid belastning. Vid stillastående och vid varje steg vi tar uppstår dragbelastning i senstråket och dess fästen samt tryckbelastning från underlaget mot fästet i hälbenet. När denna belastning blir för stor uppstår skada, svullnad och smärta, vilken vanligtvis placerar sig på insidan under hälen och/eller i framkant av och under hälen vid gående och stående. Behandling vid hälsporre är egenvård som cirkulationsträning, töjning, tungt belastad träning samt avlastning med hälkoppsinlägg, skoinlägg, tejpning och uppträning av stödjande muskulatur samt läkningsstimulerande behandling som stötvågsbehandling, laserbehandling, injektionsbehandling. I sällsynta fall även operation.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar