fbpx

Shop

Meny

Välj från lista

Idrottsmedicin, McKenzie metoden - MDT, Ont i ryggen & Severs skada - ont i hälen hos barn – Skadekompassen

Din sökning på Idrottsmedicin, McKenzie metoden - MDT, Ont i ryggen & Severs skada - ont i hälen hos barn resulterade i 3 vårdgivare

Förslag på djupare filtrering

McKenzie metoden - MDT

McKenzie metoden eller MDT - mekanisk diagnostik och terapi - är en internationell, strukturerad metod för diagnostisering, behandling och förebyggande åtgärder vid smärta och sjukdomstillstånd i nacke, rygg och leder. Det är en vidareutbildning för sjukgymnaster och läkare som där delkurser A till E leder till möjlighet att ta examen samt senare även högre examen. En vårdgivare med A + B nivå i McKenzie har god kunskap gällande diagnostik, behandling och förebyggande åtgärder av sjukdomstillstånd i nacke och rygg och en vårdgivare med examen eller högre examen har hög kompetens gällande diagnostik, behandling och förebyggande åtgärder vid sjukdomstillstånd i hela rörelseapparaten (rygg, nacke och leder). MDT är en internationellt erkänd metod för diagnostisera och behandla besvär i nacke, rygg och leder och undersökningen innefattar en unik, logisk och grundlig genomgång av problem i nacke – rygg, leder och muskler. Med kännedom om hur olika rörelser påverkar smärta och rörlighet kan en MDT-utbildad sjukgymnast/fysioterapeut komma fram till vilken typ av problem patienten har. Genom den strukturerade undersökningen, behandlingen och de förebyggande åtgärderna får patienten verktyg att hjälpa sig själv. Patienten får förståelse för sitt smärttillstånd och får lära sig att själv avhjälpa sitt problem och slippa smärtor. Yttersta målet med MDT är att förebygga att nya besvär uppstår och en av huvudprinciperna är att patienten ska bli oberoende av andras hjälp och behandling. Många patienter kan vittna om att deras livskvalité ökat då de lärt sig hantera sitt smärttillstånd själv.

Ont i ryggen

Idrottsmedicin

Severs skada - ont i hälen hos barn

Severs skada kallas den överbelastningsskada i hälbenets tillväxtzonen som drabbar väldigt många barn i 9-15 års ålder. För att hälbenet skall växa så har det under tillväxtåren en mindre stabil zon, vilken är känslig för belastning. Särskilt idrottande barn drabbas av denna skada och får då en smärta i hälbenet under eller efter aktivitet vilken kan hindra dem från att springa och sporta som de vill. I Sverige har en forskargrupp specialiserat sig mot denna skada och vi har uppfunnit ett specialinlägg som i flera studier visat sig vara mycket bra på att avlasta hälbenet och leda till fortsatt aktivitet på önskad nivå trots skadan. Det är tyvärr en skada som fortfarande är relativt okänd och vetskapen om den goda behandlingseffekten likaså. Detta trots att siffror pekar på att så många som var fjärde barn i en idrottsförening och var tionde barn i en skolklass lider av smärta som kan vara Severs skada.

Tack för att du vill lämna ditt omdöme på Skadekompassen.se. Dina synpunkter hjälper andra att välja och få bra vård.

Tänk på att:

Tips på innehåll:

Så här används informationen du lämnar