Artrosskola på nätet

Skribent Daniel Öhlin, leg. fysioterapeut
Uppdaterat 2020-02-21
Dela
Gilla

Hitta vårdgivare med kunskap om Artrosskola på nätet

Artrosskola på nätet

Artrosskola på nätet genom Joint Academys digitala behandlingsprogram för höft- och knäartros är en väl fungerande behandlingsmetod där du kan komma igång direkt idag med hjälp av en artrosspecialiserad fysioterapeut eller ortoped. Få hjälp att ta hand om din artros hemifrån, från jobbet eller på semestern. Frikort gäller och det är högskostnadsgrundande landstingsfinansierad vård.

Sex veckors artrosskola leder till minskad smärta och ökad aktivitetsförmåga visar forskningen och vården rekommenderar behandlingen som den primära behandlingen vid artros eller misstanke om artros.

Under sex veckor får du stöttning och hjälp av en artroskunnig fysioterapeut och det individanpassade programmet i appen för att uppnå bästa möjliga resultat.

Så här går artrosskola på nätet till

 1. Först får du uppge ditt mobilnummer med vilken du får ett sms med en länk för att ladda ner appen till din mobil, dator eller platta.
 2. I appen får du svara på några riktade frågor om ditt besvär och sedan prata med en artrosspecialiserad ortoped eller fysioterapeut som ställer diagnos. Därefter kan du påbörja din individuellt anpassade utbildning. Du väljer själv om du först vill prata med en ortoped eller komma igång direkt med din fysioterapeut. Båda ställer diagnosen. Väljer du att starta konsultationen med en ortoped tillkommer 150 kr för det digitala besöket.
 3. När du startat upp följs du sedan kontinuerligt av din fysioterapeut genom hela programmet.

Vad kostar artrosskolan?

Om du har frikort/högkostnadsskydd eller om du är över 85 är hela programmet gratis.

Om du inte har frikort/högkostnadsskydd är priset 100 kr per vecka i patientavgift. Första konsultation och artrosskola tar totalt 7 veckor. Den totala kostnaden blir då 700 kr. Väljer du att starta kursen med en ortopedkonsultation tillkommer 150 kr.

Så här sker själva utbildningen

Du får ett personligt behandlingsprogram som koordineras av en fysioterapeut. Programmet är en kombination av fysiska aktiviteter och interaktiva lektioner där du får lära dig mer om artros. Du får utbildning om artros i form av filmer, bilder och text som du kan läsa och lyssna till närhelst det passar dig. Övningarna vilka är anpassade till dig stegras successivt utifrån dina resultat och mål genom kontinuerlig  uppföljning och handledning av din fysioterapeut.
Artrosskola på nätet genom Joint Academy

Här kommer du igång med artrosskolan

Artrosskolan under 6 veckor leder till:

Minskad smärta och ökad aktivitetsförmåga:

 • 70% av våra patienter har minskad rädsla för fysisk aktivitet
 • 86% av våra patienter upplever minskad höft- och knäsmärta
 • 31% av våra patienter anser sig inte längre behöva ledkirurgi efter 6 veckor, 47% efter 6 månader
 • 22% av våra patienter som medicinerat (t ex smärtlindrande) har minskat,  denna efter 6 veckor, 42% har slutat medicinera efter 6 månader

Andra fördelar med digital artrosskola

 • Tillgängligt för alla, inga resor till klinik
 • Leg. fysioterapeut som följer patienten genom hela behandlingen
 • Ingen väntetid, patienten kan påbörja behandlingen direkt
 • Starkt vetenskapligt och medicinskt team som står bakom behandlingen

Har du artros? – Här är vanliga symtom

 • Gör det ont i knät när du går eller sitter?
 • Känner du dig stel när du stiger ur sängen?
 • Är du mindre rörlig i höften när du knyter skorna eller sätter dig i bilen?

Då kanske du har artros!

Artros är en kronisk ledsjukdom som påverkar många delar av livet. Men den betyder inte att du ska sitta still. Tvärtom. Det finns mycket du kan göra för att må bättre, bland annat att fortsätta att vara aktiv.

Först måste du dock veta om du har artros. Skadekompassens artroskoll i samarbete med Joint Academy ger dig en diagnos av en ortoped eller fysioterapeut inom 24 timmar.

Vid artros är det viktigt att komma igång så tidigt som möjligt med artrosskola då detta visar på bättre resultat än om du väntar. Kom igång genom att klicka på knappen ”Här kommer du igång med artrosskolan” nedan.

Här kommer du igång med artrosskolan

Artros i höft och knä - artrosskola minska smärtan på 6 veckor

Artrosskola på nätet genom Joint Academy

Du som har ledbesvär bör omgående påbörja artrosskolan, du behöver ingen remiss. Den ortoped eller fysioterapeut du först träffar bedömer om kursen är lämplig för dig och vid genomgången sådan påvisas bra resultat och du har med dig verktyg att hantera och kontrollera din sjukdom och aktivitetsförmåga direkt och för lång tid framöver. Resultaten av artrosskola har visat sig vara bättre ju tidigare man börjar.

Kursen är en mycket väl fungerande digital artrosskola där du får utbildning om artros samt individuellt anpassad medicinsk träning, handled av artrosutbildad fysioterapeut som hjälper dig på distans. Du har en personlig fysioterapeut som genom meddelanden och telefonsamtal följer dig under hela kursen. Fördelen är  att du får samma kvalitativa vård som vid en fysisk artrosskola, men du kan genomföra kursen hemma, på jobbet eller på semestern. Du får också en kontinuerlig uppföljning genom meddelanden du kan läsa när det passar dig, utan att du behöver boka möten. Du kan även återgå till utbildningsmaterialet när det passar dig, under hela kursen. Detta gör att kursen uppskattas och leder till bra resultat med minskad smärta och ökad aktivitet hos deltagare som genomför hela kursen.

 

Artrosskola för artros i höft och knä

Effekter av ökad fysisk aktivitetsnivå för dig med artros

 • Du minskar risken för övervikt
 • Du minskar risken för allvarliga sjukdomar och för tidig död
 • Du blir starkare och orkar mer
 • Du förbättrar din mentala hälsa och välbefinnande
 • Du förbättrar din förmåga att tänka klart och fatta rätt beslut

Artros

Artros är ett sjukdomstillstånd som drabbar våra leder. Alla leder kan drabbas och det är ett mycket vanligt besvär. Sjukdomen innebär en gradvis nedbrytning av brosket som täcker ledens benändar vilket leder till stelhet, belastningskänslighet och värk. Artrosen kan vara mer eller mindre svår och medföra allt från lindriga besvär till påtagligt plågsamma. Den bästa behandlingen mot artros är information om sjukdomen samt fysisk aktivitet och träning och detta bör sättas in så tidigt som möjligt efter att du börjat känna symtom. Det finns även bra behandlingsmetoder för att lindra värk samt dämpa irritation och inflammation i leden.