Fotledsskydd vid stukad fot

Fotledsskydd vid stukad fot – Skadekompassen rekommenderar

Forskningen visar att fotledsskydd leder till direkt ökad stabilitet och funktionsförmåga, minskad svullnad samt minskad risk för upprepad fotledsstukning. Fotledsskydd ersätter inte neuromuskulär och styrkeökande träning utan rekommenderas som ett komplement till denna.

Ligamenten i foten ger en mekanisk stabilitet, information om fotens läge och rörelse (proprioception) samt guidar fotledens rörelser. Fotledsstukning är en av de vanligaste skadorna och upprepad stukning av foten är också mycket vanligt och kan leda till långvariga besvär med instabilitet, för tidiga åldersförändringar i leden (degenerativa förändringar) och kronisk smärta. Dessutom innebär den inte sällan sjukskrivningsdagar och vila från idrott och aktivitet. Vila från aktivitet innebär i sin tur ökad risk för överbelastningsskada av andra vävnader, som hälsena och knäskålssena när hög aktivitet återupptas efter en viloperiod.

Att tidigt komma igång med aktivitet och träning, med hjälp av fotledsskydd för att minska risken för återstukning är rekommenderat. 

Beroende på grad av stukning och vilken aktivitet man vill göra rekommenderas därför olika typer av stabiliserande hjälpmedel omgående efter stukning. Tejpning för att öka stabiliteten är en vanlig åtgärd, men studier visar att det kostar mer än ett fotledsskydd att regelbundet tejpa fotleden efter fotledsstukning.

Våra rekommendationer

  • Vid akut fotledsstukning av allvarlig grad (Grad III) där det ej går att stödja på foten skall man söka akut för att bedöma om fraktur föreligger. Om frakturen är stabil kan ett så kallat Aircast-skydd rekommenderas.
  • Vid akut fotledsstukning av mild eller måttlig grad (Grad I och II). Där det går att gå på foten, men då det är svullet och smärtande samt risk för återstukning finns rekommenderas semistabila skydd med kompressionsförmåga.
  • Vid fotledsstukning av måttlig grad (grad I och II) som sker under idrott och fysisk aktivitet och där målsättningen är att snarast återgå till denna rekommenderas också semistabila skydd helst med kompressionsförmåga. Om svullnaden är liten och inte återkommande kan semistabilt skydd utan kompression användas, Activ Ankle är då ett bra val, se nedan.
  • Vid mild stukning där endast liten svullnad och besvär finns och då man inte skall hålla på med aktiviteter där risk för återstukning finns, kan ett mjuka komprimerande skydd med eller utan remmar räcka.
  • Vid återkommande svullnad eller långdragen sådan kan också komprimerande skydd användas.

Akut omhändertagande och egenvård

Om du så fort du har stukat foten (helst inom 30 sekunder) ligger med foten i högläge (ovan hjärthöjd) samt lägger tryckförband, har du stor möjlighet att reducera efterföljande blödning och svullnad. Minskad svullnad leder till snabbare läkning och betydligt mindre smärta. Trycket skall vara hårt, särskilt precis framför och under yttre fotknölen. Behåll det hårda trycket i ca 20 min. Kyla kan vara skönt (smärtlindrande) men hindrar ej fortsatt svullnad. Läs mer om egenvård.

 Skydd efter akut skada i fotleden

Air cast brukar rekommenderas av vården vid akuta besvär då fraktur uteslutits (eller anses vara stabil) för att minska smärta och risken för ytterligare stukning, samt för att underlätta gående och stående då det skall igångsättas.

De Royal Air Cast fotledsskydd vid akut stukade fot

Aircast fotledsskydd (stabilitet ++++). Rekommenderas vid akut skada för att snabbt få ett skönt stöd och ökad gångförmåga med relativt liten återstukningsrisk. Finns i storlekar för barn och vuxna. Både barn och vuxenmodellen har luftblåsor vilka ger ett skönt tryck över sidorna. Tillsammans med de styva partierna och stumma band ger det en god stabiliserande förmåga. De är breda över fotknölarna varför de kräver skor som har detta utrymme.

Komprimerande fotledsskydd

Fotledsskydd som har komprimerande förmåga, antingen genom kompressionsstickat material eller genom tyg och remmar som skapar ett yttre tryck över leden, minskar fortsatt eller återkommande svullnad. Kan användas första dagarna efter en mildare stukning för att motverka svullnad och minska smärtan vid förflyttning.

MalleoTrain Fotledsskydd med kompression från Tyska Bauerfeind

Fotledsskydd MalleoTrain med kompressionstickning och insydda pelotter för att lindra och motverska svullnad. Hög kvalitet och komfort från Tyska Bauerfeind. Lämpar sig ej i trånga skor.

Kompressionsstrumpan FS6 motverkar svullnad.

Kompressionsstrumpan FS6 (även kallad hälsporrestrumpan) motverkar svullnad och stödjer hålfot och vrist. Tunn och smidig. Klicka på bilden.

Mjuka skydd och ortoser med elastiska band

Mjuka ortoser med elastiska band syftar till att minska smärta, motverka svullnad och underlätta vid gående och stående. De lämpar sig för dig som önskar ett lätt stöd och kompression och med krav på full ledrörlighet. Om du upplever att du har ett instabilitetsbesvär eller tänker utföra aktivtet där ökad risk för återstukning föreligger bör du istället välja ett semistabilt skydd.

Fotledsskydd elastiskt åttaband

elastiskt åtta-band (stabilitet +). Smidigt att bära både barfota och i skor.

Mjukt fotledsskydd vid stukad fot

MalleoTrain (stabilitet ++). Skyddet ger lätt kompression samt stabililserar lätt med reglerbart kardborreband. Finns med och utan häl där varianten utan häl får bättre plats i idrottsskor. Köp och få skyddet hemskickat från vår webshop.

Semistabila skydd

Semistabila ortoser har mjukt material kombinerat med styva delar som kardborreband och hårdplast och syftar till att minska rörligheten i fotleden. De ger  därmed en mekanisk stabilitet och minskad risk för återstukning. De är lämpliga att använda då man upplever en osäkerhet och instabilitet i fotleden och vid idrott och aktivitet där risken för skada ökar.

Fotledsskydd Armis Light

Fotledsskyddet Armis Light (stabilitet +++) är ett populärt sportskydd. Det är enkelt att ta på och smidigt att använda i idrottskor. Med det medföljande kardborrebandet ger det en hygglig stabilitet för fotleden och viss kompression.

DSO Deroyal Fotledsskydd

DSO Deroyal fotledsskydd (stabilitet ++++) ger både mycket bra stabilitet och viss kompression och används både både i och utan skor.

Active Ankle T2 Fotledsskydd för idrott

Active Ankle T2 (stabilitet ++++). Ett klassiskt och mycket populärt fotledsskydd bland idrottare. Används inom volleyboll, basket, fotboll och handboll och har skyddat från många stukningar. Kan vändas och användas på både höger och vänster fot och ger mycket god stabilitet men ingen nämnvärd kompression.

Fotledsskydd vid fotboll, handboll, innebandy, volleyboll, basket etc.

Fotledsskydd för fotboll, innebandy, handboll, volleyboll, basket, badminton, pingis, tennis etc. skall vara tillräckligt tunna och smidiga för att få plats i skorna, vara enkla att ta på och av samt ha hög kvalitet för att vara sköna att använda och hålla för många timmar. Här är vettiga alternativ.

Elastiskt fotleddstöd med kompression och kardborreband

Mediroyals enkla och funktionella elastiska fotledsstöd med karborreband (stabilitet ++) ger kompression och lätt stabiliserande förmåga. Skickas omgående från vår webshop.

Mjukt fotledsskydd vid stukad fotMalleoTrain (stabilitet ++). Skyddet ger lätt kompression samt stabililserar lätt med reglerbart kardborreband. Finns med och utan häl där varianten utan häl får bättre plats i idrottsskor. Köp och få skyddet hemskickat från vår webshop.

Fotledsskydd Armis Light

Fotledsskyddet Armis Light är ett smidigt sportskydd. Det är enkelt att ta på och smidigt att använda i idrottskor. Med det medföljande kardborrebandet ger det en god stabilitet för fotleden och viss kompression.

DSO Deroyal Fotledsskydd

DSO Deroyal fotledsskydd ger mycket bra stabilitet och viss kompression och används både både i och utan skor.

Active Ankle T2 Fotledsskydd för idrott

Active Ankle T2, ett klassiskt och mycket populärt fotledsskydd bland idrottare. Används inom volleyboll, basket, fotboll och handboll och har skyddat från många stukningar. Kan vändas och användas på både höger och vänster fot.

Referenser

Konradsen L. et al. Seven years follow-up after ankle inversion trauma. Scand J Med Sci Sports. 2002 Jun;12(3):129-35.

Verhagen EA, Bay K. Optimising ankle sprain prevention: a critical review and practical appraisal of the literature. Br J Sports Med. 2010 Dec;44(15):1082-8. Epub 2010 Nov 3.

Dizon JM, Reyes JJ. A systematic review on the effectiveness of external ankle supports in the prevention of inversion ankle sprains among elite and recreational players. J Sci Med Sport. 2010 May;13(3):309-17. Epub 2009 Jul 7.

McGuine TA et al. The effect of lace-up ankle braces on injury rates in high school football players. Am J Sports Med. 2012;40(1):49. Epub 2011 Sep 16.

McGuine TA. The effect of lace-up ankle braces on injury rates in high school basketball players. Am J Sports Med. 2011 Sep;39(9):1840-8. Epub 2011 Jul 27.

Refshauge KM. The effect of ankle taping on detection of inversion-eversion movements in participants with recurrent ankle sprain. Am J Sports Med. 2009;37(2):371.