Ont i axeln

Skribent Daniel Öhlin, leg fysioterapeut
Uppdaterat 2017-12-30
Dela
Gilla

Hitta vårdgivare med kunskap om Ont i axeln

Ont i axeln kan bero på olika skador

Ont i axeln beror vanligen på en skada av vävnaderna kring axelleden men kan även komma från nack-kotpelaren.
Ont i axeln - hitta din skada här


Impingement (inklämningssyndrom) – ont i axeln vid armlyft

Då det gör ont att lyfta armen utåt-uppåt beror det oftast på att en eller flera överansträngda vävnader i axeln kläms. Detta ger smärta i axeln och oftast även ner i överarm. De vävnader som ger impingement – inklämningssmärta är bursa subakromialis, supraspinatus, infraspinatus, subskapularis eller långa biceps senan.

Läs mer om impingement »


Supraspinatustendinit – ont i axeln vid armlyft

Smärta i axeln och utsida överarmen då armen lyfts utåt-uppåt beror oftast på supraspinatustendinit eller supraspinatustendinos. Skadan uppstår ofta efter överbelastning som exempelvis målning och renovering men är även vanlig bland industri och kontorspersonal. Särskilt smärtsamt är det att belasta armen från utsidan, som att pressa upp en dörr med handens utsida. Smärtan kan vara stark och skärande eller molande och ibland strålar den ända ner i underarmen. Domnings- och svaghetskänsla kan förekomma.

Läs mer om supraspinatustendinit här »


Slemsäcksinflammation (subacromial bursit) – ont i axeln vid armlyft

Slemsäcksinflammation kan orsaka stark och plötslig smärta i axeln eller en mer molande värk som verkar ta evigheter på sig att läka ut. Smärtan placerar sig i axeln, på utsidan, framsida och ibland på baksidan och strålar ofta ner i överarmen. Beroende på hur besvärande det är varierar det vad axeln tål. Vid akut slemsäcksinflammation kan det vara svårt att sova och svårt att röra armen alls. Vid långvarig så kallad kronisk slemsäcksinflammation är det mer vissa rörelser som att lyfta armen utåt-uppåt som gör ont. Styrkan vid de olika axelrörelseriktningarna brukar dock vara god, även om det kan göra lite ont att testa detta.

Läs mer om slemsäcksinflammation i axeln här »


Infraspinatustendinit (tendinos) – ont i axeln vid armlyft uppåt samt utåt sidan

Vid infraspinatustendinit placerar sig smärtan på utsida eller baksidan av axeln samt att det ofta strålar ner i utsidan av överarmen. Smärtan kommer då armen lyfts uppåt och utåt sidan bakåt (utåtrotation av överarmen). Det brukar göra ont att pressa upp en dörr åt sidan med handryggen då armbågen är böjd (så kallad utåtrotation av axeln). Om svaghet finns så kan senan delvis ha gått av (partiell ruptur).

Läs mer om infraspinatustendinit här »


Frusen axel (frusen skuldra) – Stelhet och smärta i axeln

Frusen axel eller frusen skuldra (frozen shoulder) är beteckning för ett smärttillstånd med okänd etiologi där det utvecklas en stelhet av axelns ledkapsel och den passiva rörligheten minskar. Sjukdomen karakteriseras av spontan debut med smärta och en ökandes global stelhet av den glenohumerala leden (axelleden). Det kan periodvis göra fruktansvärt ont att röra armen. Framför allt hastiga, oförsiktiga rörelser kan ge en nästan svimmningstark smärta och efterföljande kraftlöshet i armen. Prognosen är god och sjukdomen läker ut av sig själv. Ibland kan en liten kvarstående rörelseinskränkning finnas. Sjukdomstiden brukar vara 1-2 år, beroende på vilken typ av frusen axel man drabbats av. Sjukdomsprocessen kan avbrytas och lidandet minskas med behandling. Behandlingen är olika beroende på stadie av sjukdomen och av vilken typ man har. Dock brukar en serie kortisoninjektioner i axelleden ge bra resultat oavsett sjukdomstyp.

Läs mer om frusen axel – frusen skuldra på www.frusenaaxel.se »

Axelskydd och axelortoser vid ont i axeln

Stabilt axelskydd

Stabilt axelskydd

Stabilt axelskydd vid smärta, överrrörlighet och instabilitet.

1299 kr

Läs mer
Axelortos

Axelortos

Smidig och stödjande vid smärta och instabilitet.

1099 kr

Läs mer
Axelskydd

Axelskydd

Komfortabelt, värmande och stödjande axelskydd

499 kr

Läs mer
  • Fri frakt
  • Leverans inom 1-3 dagar
  • Faktura 0 kr